Twee derde phishingsites binnen 24 uur offline
Bijgewerkt op: 14 april 2023

Twee derde van alle phishingsites en websites met malware die afgelopen jaar in Nederland werd gelanceerd, was geen lang leven beschoren. Deze werden binnen 24 uur uit de lucht gehaald. In uitzonderlijke gevallen werden domeinnamen onbereikbaar gemaakt, zodat de daaraan gekoppelde websites niet langer toegankelijk waren.
Dat schrijft VPNGids.nl op basis van het jaarverslag van 2022 van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).
SIDN voorstander van Security.txt
Samen met meer dan 1.100 registrars, overheidsorganen, politie en andere partners doet het SIDN er alles aan om ervoor te zorgen dat .nl de veiligste domeinnaam ter wereld is. Om dat doel te bereiken promoot het SIDN moderne en veilige internetstandaarden, zoals Security.txt.
Security.txt is een gestandaardiseerd tekstbestand dat bedrijven en organisaties naar hun webserver uploaden. Ethische hackers die een kwetsbaarheid op de website of in de configuratie van de server vinden, kunnen dit doorgeven via het tekstbestand. Deze vermeldt de naam en contactgegevens van de persoon die hiervoor verantwoordelijk is.
Het idee hierachter is dat er niet onnodig veel tijd verloren gaat om deze gegevens op te sporen. Daardoor kunnen beveiligingsexperts sneller ingrijpen en de schade beperken.
SIDN geeft gehoor aan een derde van Notice-and-Take-Down verzoeken
Afgelopen jaar waren er volgens het SIDN 6,2 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen. Het aantal nieuwe domeinnamen kwam uit op 66.671, een nettogroei van 1,1 procent. Dat is ook niet zo vreemd: uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen die een domeinnaam zoekt voor zakelijk gebruik, de voorkeur geeft aan .nl.
In 2022 kreeg het SIDN 67 verzoeken om de eigenaar van een website aan te pakken wegens illegale of strafbare content op websites. Denk aan het aanbieden van kinderpornografisch beeldmateriaal, auteursrechtelijk beschermd materiaal of gestolen goederen. Van de 67 Notice-and-Take-Down verzoeken werden er 24 ingewilligd, ruim een derde van alle verzoeken.
Zo treedt het SIDN op tegen phishing en malware
Van alle phishingsites die vorig jaar werden gelanceerd in ons land, werd twee derde (65 procent) binnen 24 uur offline gehaald. In enkele gevallen maakte het SIDN de domeinnaam onbereikbaar, waardoor de daaraan gekoppelde websites niet langer meer toegankelijk waren voor bezoekers. In 2021 bedroeg de gemiddelde levensduur van een phishingsite zo’n 19 uur. In 2020 was dat gemiddeld 22 uur.
Het SIDN doet meer om phishing en malware te bestrijden. Als de instantie een domeinnaam tegenkomt waarvan ze vermoedt dat deze gebruikt wordt voor phishing of om malware te verspreiden, dan vraagt ze de eigenaar om zich te identificeren. De houder heeft daarvoor drie dagen de tijd nadat de domeinnaam is geregistreerd. Voorheen was dat vijf dagen. Deze verificatiecheck wordt ook wel RegCheck genoemd.
Tot slot ontwikkelden n Veiliginternetten.nl, ECP| Platform voor de Informatie Samenleving en Thuiswinkel.org ScamCheck. Internetgebruikers kunnen met deze tool controleren hoe groot de kans is dat een website onveilig is. Het SIDN is één van de partners van het initiatief. “Door onze kennis over het bestrijden van malafide domeinnamen te delen en krachten te bundelen, werken we samen met ScamCheck en partners hard aan het terugdringen van cybercriminaliteit”, zo schrijft het SIDN in haar jaarverslag.
Dit artikel verscheen eerder op VPNgids.nl.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.

Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
WorldFirst lanceert nieuwe betaalkaart
Gepubliceerd op 14 mei 2025CategorieBusiness partner Worldfirst lanceert een nieuwe betaalkaart.
-
Hoe kopen Poolse consumenten online? Gewoontes die de e-commerce in Polen definiëren
Gepubliceerd op 12 mei 2025Onze business partner Allegro deelt inzichten over de Poolse markt. Wat verwacht een Poolse klant? Hoe en waar koopt hij of zij online? Ontdek in dit artikel wat de Poolse e-commerce markt definieert.
-
Microsoft scherpt e-mailregels verder aan: wat betekent dit voor webshops?
Gepubliceerd op 9 mei 2025Vanaf 2025 stelt Microsoft strengere eisen aan e-mails. Zonder DMARC, SPF en DKIM riskeer je als webshop blokkades en omzetverlies.
-
Het vakantiegeld komt er weer aan!
Gepubliceerd op 7 mei 2025KennisartikelMet de naderende uitkering van vakantiegeld in Nederland, staat de e-commerce sector op het punt om een stijging in bestellingen te verwachten. Als webshop is het van belang om je hier goed op voor te bereiden, maar hoe doe je dat?